Το λεπιδόπτερο Tuta absoluta, γνωστό ως Τούτα, πρωτοέκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 2009 κι αποτελεί έως και σήμερα το βασικό πρόβλημα των καλλιεργητών τομάτας.

Η σωστή αντιμετώπιση της Τούτα επιβάλλει  την εφαρμογή καλλιεργητικών φροντίδων προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση κι όχι μόνο τη χρήση φυτοπροστατευτικών μέτρων, όπως συνήθως γίνεται.

Προληπτικά μέτρα της Τούτα σε θερμοκηπιακή κι υπαίθρια καλλιέργεια

  1. Καταστροφή γεωργικών υπολειμμάτων προηγούμενης χρονιάς.
  2. Προμήθεια υγιούς σπορόφυτου συνοδευόμενου από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο
  3. Εφαρμογή αυστηρά μίας καλλιεργητικής περιόδου, δηλαδή όλα τα φυτά εντός να είναι μίας ηλικίας. Αυτό απαιτείται για την αποφυγή μόλυνσης νεαρών σπορόφυτων από έντομα που έχουν αναπτυχθεί σε φυτά μεγαλύτερης ηλικίας.
  4. Η εγκατάσταση προθαλάμου στο θερμοκήπιο όπου θα εφαρμόζονται μέτρα προσωπικής υγιεινής του προσωπικού (για θερμοκήπια).
  5. Η τοποθέτηση εντομοστεγούς διχτυού (για θερμοκήπια) .
  6. Η αποφυγή χρήσης εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε υπαίθριες καλλιέργειες (για θερμοκήπια).
  7. Η χρήση παγίδων με φερομόνη, οι οποίες παγιδεύουν τα αρσενικά άτομα στη φάση του ακμαίου. Οι παγίδες αυτές χρησιμοποιούνται στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και αποτελούν έναν ικανοποιητικό δείκτη παρακολούθησης.

Φυτοπροστατευτικά Μέτρα της Τούτα σε θερμοκηπιακή κι υπαίθρια καλλιέργεια

  • Υπάρχουν πλέον πάρα πολλά σκευάσματα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την Τούτα αρκεί να χρησιμοποιηθούν εγκαίρως, κι εκ περιτροπής, προκειμένου να μην αναπτύσσει το έντομο ανθεκτικότητα. Οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων αυτών είναι abamectin, spinosad, metaflumizone,  Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki, methomyl, chlorantraniliprole, emamectin benzoate, indoxacarb, thiacloprid & deltamethrin.
  • Σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ειδικά στις βιοκαλλιέργειες, μπορεί να εφαρμοστεί και το μέτρο της χρήσης αρπακτικών, οι οποίοι είναι φυσικοί εχθροί της Τούτα.Τέτοιοι είναι οι Nesiodiocoris tenuis και Macrolophus pygmeus. Για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο αυτό πρέπει να εξαπολυθούν 500-1000 άτομα ανά στρέμμα και να διεξαχθούν 1-3 εξαπολύσεις αναλόγως των βλαστικών σταδίων των φυτών.

 

Επικοινωνία

By : geo-maro | Νοέ 8, 2020

By : geo-maro | Νοέ 8, 2020
0

Δήλωση Κυψελών Διαχείμασης έτους 2019

Με σχετικά Δελτία Τύπου, οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας καλούν τους μελισσοκόμους να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους έως τις 31/12/2019. Η σχετική αίτησηRead More...
By : geo-maro | Οκτ 25, 2019
0

Κτηματολόγιο: Δεν αναμένεται εκ νέου παράταση

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται σε όλη τη χώρα η υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραταθεί περαιτέρω καμία από τις προθεσμίες γιαRead More...
By : geo-maro | Οκτ 25, 2019